Hopsoorten

Hopkwekerij heeft verschillende hopsoorten met elk hun eigen smaken en toepassingen. Zo zijn er rassen die voor de bitterheid in het bier zorgen en er zijn hopsoorten die ingezet worden voor het aroma. In een aantal rassen is het mogelijk om voor beide de hop te gebruiken De rassen staan op alfabetische volgorde. Mocht je een ras zoeken die niet in de lijst staat neem dan contact op. Er zijn meer rassen waarvan er ook een hop speciaal voor iemand geteeld kunnen worden. In 2022 zullen er meer rassen bij gaan komen.

Bramling cross

Dit is een ras is ontwikkeld in 1927 in Engeland. het aroma van deze hop is te omschrijven als zwarte bes met een vleugje lemon, bramen en pruimen. Deze aroma’s zijn te krijgen door de hop laat in het kookproces toe te voegen.

Technische gegevens
Type hopAromahop en Bitterhop
Alfazuur5% – 7%
Betazuur2,3% – 3,2%
Co hululom33% – 35%
Totaal oliegehalte0,7 – 1,2 ml per 100 gram

Cascade

Cascade is een Amerikaanse hop die veel gebruikt word door de brouwrijen. Het is een aangenaam aroma van citrus. De hop uit Europa is vaak iets graziger dan het zelfde ras uit Amerika.

Technische gegevens
Type hopAromahop en Bitterhop
Alfazuur4% – 9%
Betazuur4% – 8%
Co hululom33% -40%
Totaal oliegehalte0,7 – 1,5 ml per 100 gram

Centenial

Dit ras heet ook wel Super Cascade. Dat komt doordat het alfazuur hoger is en dat resulteert dat deze hop goedkoper in gebruik is dan de huidige Cascade. Het bevat een hoop alfazuur gehalte waardoor dit ras geschikt om gebruiken als bitterhop. Dat maakt dit ras een echte IPA hop.

Technische gegevens
Type hopAromahop en Bitterhop
Alfazuur9% – 12%
Betazuur3,5% – 4,5%
Co hululom27% – 33%
Totaal oliegehalte1,5 – 2,5 ml per 100 gram

Golding

Eigenlijk heet dit ras East Kent Golding. De rede waarom die naam niet gebruikt wordt, is vanwege de locatie. De naam Kent is plaats in Engeland en die hebben de plaatsnaam beschermd. Het is een hopsoort wat voor zowel de bitterheid als het aroma te gebruiken is. Deze hop heeft een aroma wat doet denken aan pittig, zoet en wat aardse tonen zijn terug te vinden in deze hop.

Technische gegevens
Type hopAromahop en Bitterhop
Alfazuur5% – 6%
Betazuur2% – 3%
Co hululom27% – 30%
Totaal oliegehalte0,7 – 1,0 ml per 100 gram

Hersbrucker

Een Duitse nobele hop. Het staat vooral bekend om zijn subtiele aroma’s. Het ras heeft een licht fruitig aroma wat goed past in de Duitse bierstijlen. Het alfazuur is laag waardoor dit ras minder schikt is om ook te gebruiken als Bitterhop. Voor 2021 is deze hop al uitverkocht.

Technische gegevens
Type hopAromahop
Alfazuur2% – 5%
Betazuur4% – 6%
Co hululom18% – 25%
Totaal oliegehalte0,5 – 1,3 ml per 100 gram

Saaz

Van oorsprong is dit een Tsjechische hop die veel gebruikt wordt in pils. Het heeft een nobele aroma waardoor het daarin goed past. daarnaast wordt dit ras ook wel eens als bitterhop gebruikt vanwege het schone karakter. Als bitterhop hop zou Dr Rudi het zelfde soort bitterig voor elkaar krijgen met minder hop.

Technische gegevens
Type hopAromahop
Alfazuur2,5% – 4,5%
Betazuur4% – 6%
Co hululom23% – 29%
Totaal oliegehalte0,4 – 0,8 ml per 100 gram

Saphire

Een Duitse hop

Spalt select

Een Duitse hop

Styrain Golding

Van oorsprong komt dit ras uit Slowakije. Het lijkt op de East Kent Golding maar daar klopt eigenlijk niks van. Het ras zit meer in lijn met de Fuggle. Het heeft een aards en harsig in zich. Soms kan je ook iets van peper verwachten van deze hop. Het is alleen iets verfijnder dan de Fuggle.

Technische gegevens
Type hopAromahop
Alfazuur2,5% – 6%
Betazuur2% – 3%
Co hululom23% – 30%
Totaal oliegehalte0,4 – 1,0 ml per 100 gram

Tradition

Dit is een Duitse hop

Victoria

Dit is een Australische hop die een hoog alfazuur gehalte heeft. Het is de alternatief voor de Galaxy hop die heel geliefd is maar niet te krijgen. Deze hop komt het meest in de buurt. Ondanks het hogere alfazuur is deze hop minder geschikt als bitterhop. Het beste komt deze hop tot zijn recht in de wirlpool en als dryhoppen.

Technische gegevens
Type hopAromahop
Alfazuur14% – 18%
Betazuur6% – 8%
Co hululom51% – 59%
Totaal oliegehalte2,2 – 2,8 ml per 100 gram

Williamette

Dit ras is de verbeterde versie van Fuggle. Fuggle ras is ziekte gevoelig en Williamette is ontwikkeld om de zelfde eigenschappen te hebben maar is niet gevoelig voor de schimmels. De biersommeliers kunnen bijna niet het verschil proeven. Het het een kruidig aroma met fruitige tonen.

Technische gegevens
Type hopAromahop
Alfazuur4% – 6%
Betazuur3% – 4%
Co hululom30% – 35%
Totaal oliegehalte1,0 – 1,6 ml per 100 gram

Zeus

Dit is een bitterhop die goed te telen is vanwege de resistentie voor verschillende schimmels. Daardoor is er oogstzekerheid. Door het hoge alfazuurgehalte leent dit ras zich goed om te gebruiken voor de bitters in het bier.