Over ons

Hopkwekerij Tekelenburg is een initiatief van Sebastiaan Tekelenburg. Het begon allemaal met het zelf bierbrouwen in de keuken. Na een aantal jaar en brouwsels was ik aan het kijken wat ik hier nog meer zou kunnen. Door bierbrouwen en de de studie Tuin- en Akkerbouw te combineren is de hopteelt ontstaan. In 2021 is gelukt om de teelt daadwerkelijk op te zetten in een mooie omgeving namelijk Landgoed Velhorst in Lochem. Het is in 2021 0,3 hectare groot waarvan ongeveer 300 kilo biologische hop vanaf komt in het eerste jaar. Hiervan zal onder andere de Velhorst bieren gebrouwen worden. Door de biologische teelt zitten er geen chemische bestrijdingsmiddelen op de hop wat beter is voor de mens, natuur en de gezondheid van de teler zelf. Biologisch betekent niet dat er geen bestrijdingsmiddelen gebruikt worden want er zijn nog steeds ziektes en plagen in het gewas. Om dit de baas te zijn wordt er bijvoorbeeld melkwei en vetzuren gebruikt om de ziektes en plagen preventief te bestrijden.

Tegenwoordig is de kwekerij naar de omgeving van Groenlo verplaatst waar nu op 2,5 hectare geteeld wordt. De opstelling van de palen lijkt op die van Duitsland omdat die manier het bouwen het meeste uit plant te halen is en de planten met veel licht dicht op elkaar kunnen staan. De manier van telen lijkt meer op de Amerikaanse methode dus eigenlijk het beste van 2 werelden. De meeste rassen die hier staan zijn vooral gericht op de IPA-bieren.

Tussen de hoprijen staan kruiden die helpen de biodiversiteit door extra ruimte te beiden aan de insecten. De kruiden worden speciaal geteeld voor Wilderland die daar kruidenthee van maken.

De teeltwerkzaamheden en de oogst gaat zoveel mogelijk machinaal, zodat de kwaliteit gewaarborgd wordt en de hop de meeste aroma’s behoud tijdens de oogst.