Monet

Dit ras heeft veel weg van de nieuwe Duitse rassen. Het ras komt het beste tot zijn recht als het gebruikt wordt als aroma hop. Hte heeft tonen van rood fruit maar heeft ook een mild karakter.

SpecificatiesRange
Alfazuur2,5% tot 3%
beta zuur6,5% tot 8%
co-hulum
Ethische olie0,8 tot 1 ml/100 gram
AlternatievenMonroe

Monet Meer lezen »

Nieuw project

De meeste hop gaat naar brouwerijen met enkele uitschieters naar thee. In een brouwerij is de efficiëntie van de hop maximaal 27%. Als het als aromahop (voor de smaak) gebruikt vaan niet meer dan 1%. Dat wordt er 99% van de hop weggegooid omdat men er niks meer mee kan. dat is zonde. Om de hop beter te kunnen benutten gaan we onderzoeken of het mogelijk is om de bruikbare stoffen die een brouwerij tijdens het koken en het dryhoppen uit de hop haalt alvast voor de brouwerij uit te halen maar dat voor 50% of meer. Dan wordt de hop beter benut en kan de brouwerij de hop beter benutten. Uiteraard hebben we er een idee bij hoe dit voor elkaar te krijgen is. Mocht er proef materiaal zijn/ te proeven dan zal dat als eerst te zien zijn op instagram waar ook veel foto’s te vinden zijn.

Met dank aan provincie Gelderland en de Avans hogeschool die dit onderzoek mogelijk maken.

Nieuw project Meer lezen »

Voorjaar 2023

Dit jaar zijn we met frisse moed begonnen aan het nieuwe seizoen. Ondanks de kou en de nattigheid is het gelukt om alles op tijd klaar te krijgen zodat de hop mooi naar boven kan groeien. Het is altijd weer een uitdaging maar het is gelukt. Na dat de hop klaar is zijn we direct begonnen met het planten van de kruiden. Die kunnen mooi groeien zodat Wilderland weer verzien wordt van verse kruiden om thee van te maken. Daarmee help je de biodiversiteit en hoeven wij niet meer te spuiten tegen insecten die de hop aantasten en de oogst. Dus een win voor de natuur, boer en consument.

Voorjaar 2023 Meer lezen »

Winter 2022

Het is inmiddels januari 2022. In de herfst was het voor de verweking van de hop. dat is inmiddels achter de rug en werd het tijd voor de winterslaap. de planten zitten in de grond en wachten op het voorjaar. Voor de boer is het normaal tijd om rustig aan te doen. Maar niet als je in de tussentijd bezig bent met een uitbreiding van een extra veld van 2,3 hectare. Dat is niet direct geregeld dus daar gaat een hoop tijd in zitten.

Naast het aanleggen van het nieuwe veld wordt ook het oude veld opnieuw georganiseerd om rassen bij elkaar te kunnen houden. dat heeft toch de voorkeur ondanks dat het niet goed is voor de planten om verplaatst te worden. die diepere wortels (tot 5 meter) zijn nodig om de planten genoeg energie te laten opnemen in in juni veel hoogwaardige bellen te laten dragen. De bovenkant is de oude rank en die is dood. Daaronder zitten groene knoppen die de nieuwe ranken gaan vormen. door het warme winter weer willen die maar al te graag gaan groeien.

Hopplant met nieuwe scheuten die graag willen knallen

Winter 2022 Meer lezen »

Hopoogst 2021

Het is inmiddels september. Traditiegetrouw is het de maand van de hopoogst. De eerste rassen zijn rijp en worden begin september geoogst terwijl de late soorten nu nog bloeien. Na de oogst moet de hop zo snel mogelijk gedroogd en verpakt worden om te voorkomen dat de hop niet schimmelt of oxideert. Een race tegen de klok.

Det is lastig om uit te leggen wanneer de hop exact goed is. Er zijn meerdere factoren die invloed hebben op de rijpheid. Het makkelijkste is het onrijp en overrijp. onrijpe hop is knal groen en er is geen geel poeder te spotten. overrijpe hop is helemaal bruin. Rijpe hop is dus een mengelmoes van bruine punten en veel geel poeder bij de hechting van het blad aan het steeltje. Verder moet het steeltje van de bel breken als je die buigt. het gele poeder (lupine) moet knal geel zijn en de aroma’s moet je kunnen ruiken en proeven. proef een heel klein beetje geel poeder anders proef je de rest van de dag nog hop.

Hopoogst 2021 Meer lezen »

De hopzomer

De hopplanten zijn goed aan het groeien met ongeveer 10 centimeter per dag tot 21 juni ongeveer (de langste dag). Er zijn nog een paar bonus weken maar daarna stopt de lengtegroei toch echt. Om die lengtegroei gaat het niet maar het gaat wel om de bellen. Die hopbellen beginnen na de langste dag te groeien. eerst komen en zijtakjes, daarna bloemen. uit die bloemen groeien uiteindelijk de bellen.

Wat is het toch een plaatje in de met het zonnetje

Aangezien het gewas aan het groeien is, is er nu in deze maand niet zo heel veel te doen. Maar wat er wel moet gebeuren is het gewas gezond houden en het onkruid kort houden. dat mag wel een groene deken worden als het gewas er aan toe is. Dat is nu bij de eerste jaar planten nog nog niet het geval. Die zijn wat kleiner dan volgroeide planten.

De hopzomer Meer lezen »

Eerste hop 2021

De eerste hop is beschikbaar in 2021. Het was nog even de vraag of het ook daadwerkelijk ging lukken om het veld op te kunnen zetten, maar het is gelukt om te gaan telen. De planten gaan deze maand nog de grond in voor een totale oogst van 300 kilo die beschikbaar over de verschillende rassen. De rassen die er komen staan bij het kopje hopsoorten. Het zal de komende tijd nog een leuke uitdaging worden om de planten goed door de groeifase heen te krijgen en er een mooi veld van te maken. Er volgt snel meer.

Eerste hop 2021 Meer lezen »

Uitwerken van de plannen

Het is nu december. In de tussentijd ben ik druk bezig geweest met het uitwerken en doorrekenen van de plannen. Dat is een belangrijke fase om te bepalen of ik hier mee door wil gaan. De conclusie is: ik ga ervoor. Het teeltsysteem lijkt haalbaar om neer te zetten, het nadeel is dat de hop zo hard groeit waardoor er zes meter hoge stellingen nodig zijn. Om die palen te mogen plaatsen is een vergunning nodig aangezien niet iedereen een groene oase in zijn achtertuin wil.
Het wordt vervolgd!

Uitwerken van de plannen Meer lezen »

Ontwerpfase

Het is nu rond september. Ik ben bezig met het maken van plannen om hop te gaan telen. Dit gaat vooral over het uitdenken van het teeltsysteem.
Het gaat een modern teeltsysteem worden met palen van zes meter hoog en hop die groeit aan staaldraadjes. De oogst wordt machinaal gedaan omdat het makkelijker te organiseren is. Een hoprank met de hand plukken kost ongeveer een halfuur. Aan een plant komen twee grote ranken, dus dat is één uur per plant die in drie dagen geoogst moet worden. De oogst vraagt voor drie dagen veel vrijwilligers, maar dat is niet haalbaar in deze tijd.

Ontwerpfase Meer lezen »